Hae tästä blogista

torstai 25. toukokuuta 2017

Ylppäripikkuleivät (myös gluteeniton ohje)

Näitä pikkuleipiä tein pari viikkoa ennen juhlia ja koristelin muutamaa päivää ennen tarjoilua. Hyvinä säilyivät vielä pitkään juhlien jälkeenkin, kun tuli tehtyä taas niin reilusti, että piisaa!

Vehnäjauhoversio on peräisin Kinuskikissan blogista. Tein laktoosittomia:

Mausteiset suklaakeksit (35 kpl)

Taikina:
125 g laktoositonta voita
1 ½ dl sokeria
1 muna
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia

Koristelu:
n. 100 g Brunbergin laktoositonta tummaa suklaata
kultaisia sokerihelmiä

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan muutamassa erässä.

Anna taikinan kovettua jääkaapissa vähintään tunnin ajan. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä n. 3 mm paksuksi levyksi. Ota muotilla ympyröitä.

Paista 200 asteessa 5 - 8 min. Anna pikkuleipien jäähtyä.

Sulata tumma suklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 250 W) välillä sekoitellen (itse sulatin peltikipossa höyrykattilassa). Kasta pikkuleivän reuna suklaasulaan. Nosta leivinpaperin päälle jähmettymään. Tiputa päälle sokerihelmi.

Säilytä pikkuleivät huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa.



Gluteenittomat (ja laktoosittomat) tein samalla periaatteella, mutta taikinan ohje on peräisin täältä: myTaste.
En muista, montako taikinasta tuli, mutta reilusti kuitenkin. Olisiko ollut 70 kpl.

250 g pehmeää laktoositonta voita
2 dl sokeria
1 kananmuna
6 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Sekoita kuivat aineet sekaisin.

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon kananmuna.

Laita valmis taikina kylmään vaikka muutamaksi tunniksi tai ainakin siksi aikaa, että taikina kovettuu.

Taikina tuntuu ensin tosi kovalta ja murumaiselta, mutta gluteenittomia jauhoja apuna käyttäen vaivaa taikinaa notkeammaksi, että pystyt kaulitsemaan.

Lisää pöydälle gluteenittomia jauhoja ennen kaulitsemista.

Ota muotilla ympyröitä.

Paista 170° n. 6-7 min. Vahdi paistamista, että pikkuleivät eivät tummu liikaa.


Koristele kuten yllä ja varmistu, ettei koristehelmessä ole gluteenia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti